Pisane skulpture

INTERVJU: Pisane skulpture iz vlaken

Aleksandra Ilić navdihuje z močno barvno izraznostjo in kombiniranjem različnih tekstilij, zaradi česar so njeni izdelki neponovljivi, posegajo pa predvsem na področje modne svobode.

Diplomirana inženirka oblikovanja tekstilij in oblačil, ki pod blagovno znamko Aleksandra ponuja preplet barvnih kontrastov, je mojstrica kombiniranja prefinjenih tekstur pletenin in tkanih materialov ter svetlečih niti. V njenem ateljeju Aleksandra, ki ga je pred leti odprla v poslovno trgovskem centru Ledina sredi Ljubljane, je vedno pestro – v treh ločenih prostorih ateljeja različne teksture in barvne odtenke pogumno kombinira med seboj in jih pretvarja v neponovljive oblike.

Kako se je razvila vaša ljubezen do pletenih izdelkov?

Ko sem bila majhna, je mama veliko pletla. Jaz sem jo rada posnemala in se pretvarjala, da pletem – brez volne in pletilk. Ko je videla moje navdušenje, me je naučila in tako sem si začela plesti svoje puloverje. Velikokrat mi ni mi bilo prav, da je meni kupila sintetično prejo, sebi pa moher, a kljub temu sem zelo rada pletla, potem sem začela še šivati, ker je mami tudi veliko in lepo šivala. Nekega dne sem na skrivaj sedla za njen šivalni stroj in tako se je začelo. Na fakulteti sem se opremila še s prvim pletilnim strojem, ki sem si ga kupila preko oglasa. Uh, sem se namučila z navodili, ker nisem tehnični tip …

Kako pa potem ustvarjate na vseh strojih?

Improviziram s priborom in materiali, ki jih imam na voljo. V takih razmerah nastajajo najboljši izdelki, ker vključiš ustvarjalnost. Včasih mi pri programiranju vzorcev pomaga sestra Maja Ilić Stojaković, ona to obvlada, je tak tip človeka, da razume tudi računalnike (smeh). Je arhitektka in včasih vidi stvari drugače kot jaz. Je zelo kreativna, ustvarja nakit in igrače, včasih si zada izredno težke projekte, ampak je tako vztrajna, da jih vedno dokonča.

Vaši unikatni izdelki kar sijejo od barv! Kako se začne vaše poigravanje z barvami – je načrtno ali spontano?

Vedno je spontano! Izdelki v določeni kolekciji so si na primer podobni po barvni paleti in hkrati popolnoma različnih krojev. Če odrežem dva podobna kroja, mi postane dolgčas …

Pa je tako tudi na drugih področjih vašega življenja?

Seveda! Knjigo začnem brati na sredini. Če je dobra, jo preberem do konca in nato od začetka do tistega dela, kjer sem jo začela brati. Včasih berem hkrati tri knjige, res pa je, da na tak način včasih kakšne knjige niti ne preberem do konca …

Pa imate kaj nedokončanega tudi v poslu?

Ne, vsa naročila vestno izpolnjujem. Imam pa ideje in želje, kaj bi še vse rada naredila, ampak za vse, kar bi rada, ni dovolj časa. Osredotočam se na izdelke, ki jih moram izdelati, da izpolnim naročila in da imam vedno na voljo raznoliko ponudbo za stranke. Včasih me pri delu žene ekonomija, velikokrat me žene tudi potreba po ustvarjanju. Ko ni pritiska, sploh ekonomskega, pa tudi kdaj malo upočasnim tempo.

Kaj se takrat, ko niste pod pritiskom, dogaja na idejnem področju, ali vaše ideje takrat zorijo?

Tako nekako. Če grem za nekaj dni na oddih k sestri ali prijateljici, me po dveh dneh že močno vleče nazaj v atelje, ker imam polno glavo idej in seveda bi jih rada čim prej uresničila.

Koliko pa vas obremenjuje poslovni vidik vodenja samostojnega podjetja?

Zelo (mrko pogleda)! Najprej dobim napad panike, zato moram iti na sprehod, da se pomirim. Potem pa pomirjena sedem za računalnik in kar naenkrat se stvari začnejo urejati. Vem, papirologija je nujno potrebna, ampak najraje bi imela koga, ki bi to delal namesto mene. Ustvarjalci bi rabili menedžerja, ki bi nas promoviral doma in v tujini, da bi mi lahko med tem časom samo ustvarjali. Ker za vse nimamo časa …

Lani oktobra ste s kolegicami ustvarjalkami prirediti razstavo zanimivih svetil – ste po tem razvili kakšno linijo pletenih svetil ali za to pri nas ni zanimanja?

Zanimanje je, saj gre za nenavadne ambientalne luči. Ljudje imajo radi zanimive stvari, sploh take, ki naredijo prostor zanimiv zaradi svetlobnih učinkov, ki jih oddaja pleteno svetilo. V preteklosti sem v sodelovanju s projejektnim studiem Mojca Berhtold s. p. z lučmi opremila lokal in vedno sem vesela takšnih bolj nenavadnih projektov.

Imate v svoji ponudbi tudi kaj za moške?

Imam, ampak pri njih moram paziti, da nisem preveč pisana, saj so moški zelo zadržani do pisanih stvari, ki pa jih imam jaz tako zelo rada. Pri takih naročilih se veliko naučim, ker na koncu spoznam, da znam ustvariti tudi kaj bolj umirjenega. Za take kose se odločajo moški iz bolj umetniških poklicev. Pred kratkim sem se dogovorila za izdelavo ‘stylingov’ za koncertne nastope glasbene skupine Baraka – Goran Krmac Kvartet, predlani sem izdelala tudi oblačila za pevski zbor Brinke iz Grosuplja, ki so sprva razmišljale, da pletena oblačila niso primerna za njih, saj so si zamislile oblačila bolj resnih krojev in barv za svoje nastope. Vsaki sem ukrojila oblačilo tako, da so na odru res sijale. In ko so dobile prve pohvale občinstva, so bile vesele, da so se odločile za moderno preobrazbo.

Kako pa obravnavate nove stranke, ki se oglasijo v vašem ateljeju?

Ko pride stranka, takoj vidim, kaj ji bo pristajalo. Poslušam njene želje in potem naredim dva kosa – enega po njenih željah in drugega po svoje. Seveda večinoma obvelja moja ideja!

Kakšne pa imate izkušnje s strankami iz tujine?

Stranke iz tujine so bolj sproščene in predvsem bolj spoštljive do unikatnih izdelkov. Če si ne morejo kupiti mojega izdelka, ga ne kritizirajo, ampak pohvalijo in povedo, da si ga ne morejo privoščiti. Pri nas je veliko kritik na račun cen unikatnih izdelkov. Se pa tudi to spreminja, saj se vedno več ljudi zaveda, da so izdelki unikatno oblikovani in temu primerno kakovostni, imajo certifikat slovenske umetnostne obrti, zato imajo temu primerno ceno. Si pa želim biti dosegljiva večjemu krogu ljudi, zato imam vedno posebne akcije in znižanja, tudi kakšen popust za rojstni dan rada dam, pri meni lahko stranke kupujejo izdelke tudi na obroke!

Kaj bi svetovali ženskam, ko izbirajo unikatni kos oblačila zase?

Ko izbirajo modni kos zase, naj se osredotočijo na svojo ženstvenost!

Objavljeno v reviji Jana, letnik 2016

Nakupovalna košarica